35 min
160 kcal
Tags: klein gerechttussendoortjeHollandskinderen
Bereidingswijze
- Verwarm de melk totdat deze lauw is. Meng de verkruimelde gist met de suiker en roer er een beetje melk door.
- Dek het af en laat het ca. 10 minuten staan totdat er bovenop luchtbellen ontstaan. (Volg bij gedroogde gist de gebruiksaanwijzing).
- Zeef de bloem in een kom en meng het zout erdoor.
- Breek het ei in een kuiltje van de bloem, giet het gistmengsel erbij, voeg de zachte boter toe en de helft van de lauwe melk.
- Roer vanuit het midden totdat het een dik glad beslag is. Verdun dit al roerende met de rest van de melk.
- Laat het beslag afgedekt op een warme plaats minimaal 60 minuten rijzen.
- Verhit de olie in een frituurpan tot 190°C.
- Dompel een sauslepel of een (metalen) ijsknijper even in de hete olie en schep er beslag mee uit de kom. Laat het in de olie glijden. Bak 4-5 oliebollen tegelijk.
- Ze keren vanzelf na 2-3 minuten. Schep ze als ze goudbruin zijn uit de pan en laat ze op keukenpapier in een vergiet afkoelen.